Una dintre problemele cu care se confruntă natura în ultima perioadă este poluarea. Dacă natura ar putea vorbi, iar noi am putea să-i auzim vaietul, poate lucrurile ar evolua în alt sens.

Deși este greu de înțeles, unii oameni nu încearcă să trăiască în armonie cu natura. Parcurile, locuri ce se doresc a fi izvor de recreere, în ultimii ani sunt tot mai neglijate și neîntreținute, părinții cu copii ocolind tot mai des aceste locuri.

În unele țări, precum Austria și Suedia, unde problema poluării și îngrijirii naturii este pe buzele tuturor, astfel de locuri de recreere, parcuri, locuri de joacă pentru copii sunt foarte îngrijite.

Deloc de neglijat este și aspectul privitor la reciclarea deșeurilor, în sensul că există mai multe pubele pentru separarea deșeurilor.

Zonele populate sunt cele mai expuse la poluare, iar ritmul alert de viață îndepărtează omul de dorința de a trăi în mijlocul naturii.

Nereciclarea deșeurilor, abandonarea acestora la întâmplare pe suprafața solului, sunt fapte care au urmări grave asupra sănătății solului. Descompunerea acestor deșeuri deteriorează solul și deseori substanțele toxice se înfiltrează în apă.

Așadar, dacă natura ar fi tratată de noi toți ca fiind o parte din noi, de bună seamă am avea în vedere și soluțiile ce trebuie adoptate: situarea centrelor de depozitare a deșeurilor la distanțe mari de zonele populate, expunerea unor pancarde care să avertizeze cu privire la locurile unde pot fi aruncate deșeurile, cursuri de informare în școli cu privire la poluarea și îngrijirea naturii.

Autori Hanceri Ioana, Pîslariu Eliana, Teodorescu Maria

Clasa a VI-a B

Școala Gimnazială nr. 150, București